woensdag 5 augustus 2015

De Labyrintrenner, eerste prequel: De Moordopdracht

Vóór het bestaan van WICKED, voordat de Laar was gebouwd en voordat Thomas in het labyrint terechtkwam, werd de aarde geteisterd door zonnevlammen. Mark en Trina wisten die te overleven. Dat bleek een peulenschil bij wat nog zou volgen. Een onheilspellend virus raast over de aardbol. Het muteert en het ziet ernaar uit dat de mensheid volledig zal worden weggevaagd. Mark en Trina zijn er echter van overtuigd dat er een mogelijkheid moet bestaan om niet ten onder te gaan. Ze zijn vastbesloten om te overleven. Maar in deze bijna vergane wereld heeft alles zijn prijs, en ben je voor sommigen dood meer waard dan levend. (Bol.com)

Aanrader? Als officiële fan van 'De labyrintrenner' (over het ietsje tegenvallende derde deel zullen we maar niet spreken) moest ik natuurlijk ook 'De Moordopdracht' lezen. 'De Moordopdracht' vertelt wat er gebeurde voor Thomas, Teresa, Newt, Alby en alle andere jongens (en meisjes) in het labyrint terechtkwamen. 
Mark en Trina, twee doodgewone tieners, wisten de allesvernietigende zonnevlammen te overleven. Het was verschrikkelijk. Huizen werden genadeloos afgebrand, straten scheurden open en het vlees werd letterlijk van de gezichten van de mensen geschroeid, gesmolten of afgrijselijk verbrand. Iedereen dacht dat de duivels de aarde bereikt hadden, dit was de hel waar iedereen zo wanhopig probeerde weg te blijven. Tot de waarheid aan het licht kwam. Het was de zon. De grote brandende gasbol, waar iedereen voorheen zo dol op was. Mark en Trina vluchtten samen met een aantal andere mensen naar één van de weinige "veilige" plekjes, waar de zonnevlammen de minste schade aangericht hadden. Daar leefden ze een tijdlang in een zelfgebouwde nederzetting en maken ze van elke dag het beste. Ze hadden tenslotte die afschuwelijke, allesvernietigende vlammen overleefd, hoeveel erger kon het nog worden? Helaas was dat nog maar het begin.
Op een dag zien de mensen in de nederzetting een aantal Bergen, zwevende luchtschepen, overvliegen.  Vanuit die Bergen worden pijltjes op hen afgeschoten. Iedereen die door een pijltje getroffen wordt, valt onmiddellijk dood neer. Mark en Alec, een vriend en ex-militair uit de nederzetting, gaan op onderzoek uit en kapen één van de Bergen. Wanneer ze terugkomen en zien in welke toestand hun voormalige woonplaats zich bevindt, ontdekken ze dat de pijltjes een virus bevatten. Het virus is uiterst gevaarlijk en is nog steeds aan het muteren. Wie in de prilste fase met het virus besmet werd, ging dood. Hoe verder het zich echter ontwikkelt, hoe langzamer en pijnlijker het proces wordt. De hersenen worden aangetast en degene die met het virus, dat 'de Vuring' genoemd wordt, besmet raken worden langzaam gek. Mark, Trina en de anderen doen er alles aan om te overleven, maar hoe blijf je in leven in een verschroeide wereld, waar de anderen levende wezens proberen je levend te verscheuren en wanneer je hoogstwaarschijnlijk zelf ook met hetzelfde virus besmet bent, waardoor je over een bepaalde tijd -wie weet hoelang je nog hebt?-  net zo wordt als zij?
'De Moordopdracht' was een heerlijk lezend boek, vlot en zeer spannend. Net als de voorgaande (als je het in het perspectief van het verhaal bekijkt, de volgende) delen dus eigenlijk. Ondanks het gevoel dat ik bij het derde deel had, dat James Dashner het verhaal nog wat probeerde te rekken (ik probeer het uit te leggen; deel 1, 'De labyrintrenner' stond er als een blok. Het was "boem"! Je werd omvergeblazen, wat een verhaal, origineel en al wat je wilt. De delen erna waren nog steeds zeer sterk, maar ik voelde minder het "Boem"-effect dat ik had bij het eerste deel. Het verhaal was minder origineel, waardoor ik het gevoel kreeg dat James Dashner er nog wat dingetjes tussen stak, om toch nog een verhaal te hebben. Zo, we gaan verder) ben ik nog steeds fan van 'De labyrintrenner'. Begrijp mijn uitleg niet verkeerd, het 2e en 3e deel waren nog steeds zeer goed hoor. Oké, eindconclusie...
'De Moordopdracht' is een geweldig boek, absoluut een aanrader! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten